3.3.2014

Amerikkalainen juustokakku


Mä oon jo pari viikkoa halunnut päästä leipomaan pitkästä aikaa jotain sellaista, mitä en ennen oo tehnyt. Amerikkalainen juustokakku on ollut mun to do -listalla jo jonkun aikaa ja lauantai-iltana päätin, että nyt se tehdään. Amerikkalainen juustokakku poikkeaa mun aiemmin tekemistä juustokakuista siinä, että se paistetaan uunissa. Mulle oli tällainen uunissa tehtävä juustokakku ihan vieras asia viime syksyyn asti, kunnes Koko Suomi leipoo -ohjelmassa näin, kuinka osa kilpailijoista teki juustokakun uunissa. Uusi ja ihmeellinen asia mulle, vaikka eihän se oikeesti oo mikään uusi juttu. Joka tapauksessa, ajattelin heti: "Tämmöistä on pakko päästä kokeilemaan!" 

Amerikkalainen juustokakku*

Pohja
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1tl leivinjauhetta
3/4 tl kanelia

Täyte
1 rs (200 g) appelsiinituorejuustoa
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk kermaviiliä
1 dl kevykermaa
4 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
2 tl sitruunan raastettua kuorta
1 dl sokeria
0,5 dl maissitärkkelysjauhoja

Tarkista ihan ensimmäiseksi, että sulla on kaikki vaadittavat raaka-aineet ja että niitä on oikea määrä. Tämän sanon siksi, että itse en lukenut ohjetta tarpeeksi tarkkaan ostaessani raaka-aineita. Kävi niin, että ostin vain yhden purkin tuorejuustoa, vaikka niitä tarvitaan kaksi! Voin sanoa, että tää moka oli tosi kiva huomata siinä vaiheessa, kun pohjataikina oli taputeltu vuokaan ja aioin aloittaa täytteen tekemisen. Seitsemältä lauantai-iltana ei paikalliset kaupat ollut tietenkään enää auki, joten tuli ajelun paikka lähikaupungin Saleen. Ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä! 

Mutta nyt siihen ohjeeseen:


1. Vuoraa ensin irtopohjavuoka(24 cm) leivinpaperilla - sekä pohja että reunat. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa se voi-sokerivaahtoon.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään...
4. ...ja lisää ne joukkoon. Sekoita tasaiseksi.


5. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja noin 4 cm reunoille. Käytä jauhoja apuna, jos taikina jää kiinni sormiin. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
6. Sitten täytteeseen! Raasta sitruunan kuori ja purista hedelmästä mehut.
7. Sekoita tuorejuustot, kermaviili, kerma, kananmunat, sitruunan raastettu kuori, sitruunanmehu, sokeri sekä maissitärkkelys tasaiseksi seokseksi.
8. Kaada löysä täyte vuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin tunnin verran. Kannattaa laittaa pala foliota uunin pohjalle, sillä vuoan saumoista voi paistaessa valua rasvaa.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä se sen jälkeen jääkaappiin jäähtymään kylmäksi, mieluusti yön yli. Irrota kakku vuoasta ennen tarjoilua ja koristele halutessasi vaikka marjoilla.


*alkuperäinen ohje Pirkasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti